Slagplaat van Vinyl

Een slagplaat van vinyl maken is iets waar ik al tijden mee bezig ben en dat niet zo lang geleden voor het eerst echt gelukt is.

Vinyl is een lastig materiaal om te bewerken zo bleek al snel: soms breekt een plaat bij de eerste bewerking meteen in stukken of smelt het vinyl, met lelijke rafelranden als gevolg.

Desondanks wilde ik toch een slagplaat van vinyl voor de Telecaster die ik bouwde. Omdat ik wist dat het kon en omdat het supercool is als je het mij vraagt.

Om mijn eigen LP’s niet te hoeven opofferen bezocht ik regelmatig de plaatselijke kringloop om daar uit de platenbakken pareltjes van George Baker, Dolly Parton en Rick Astley te vissen om deze vervolgens op mijn freestafel te lijf te gaan.

Michael Jackson’s Thriller was de eerste LP die heel bleef en alle bewerkingen overleefde. Uiteraard met een paar lagen nitro ter bescherming van het label.

Nu ik het “productieproces” in de vingers heb ben ik van plan meer slagplaten van vinyl te maken. Door de afmetingen van een 12″ LP zijn de mogelijkheden beperkt: een slagplaat van vinyl is vooralsnog mogelijk voor een Fender Telecaster, Gibson SG of Les Paul.

Ook een slagplaat van Vinyl voor je te gitaar? Neem even contact op.

 

Wal Pro II Bas

Onlangs had ik een vroege (seventies) Wal Pro II Bas op de werkbank. Wat een topbas is dat zeg! Helaas moest deze bas weer snel terug naar z’n rechtmatige eigenaar anders had ik er graag nog even op gespeeld.

Wal bassen worden sinds 1974 op kleine schaal gemaakt in Engeland en kennen een flink aantal bassisten van naam die regelmatig een Wal bespelen (Geddy Lee, John Entwistle, Paul McCartney, Flea, Chris Squire etc.). In tegenstelling tot andere ‘kleine’ merken heeft Wal meerdere keren een overname door grote Amerikaanse gitaarfabrieken weten te weerstaan en worden Wal bassen ook nu nog in kleine aantallen en voor een groot deel met de hand gebouwd.

Wal Pro II bas

De Wal bas op mijn werkbank was een vroege Wal Pro II uitgevoerd in essen met 2 actieve elementen, 3 standen schakelaar, een uitgebreide toonregeling en 2 ‘pick attack’ schakelaars waarmee je een ingebouwde booster activeert. Tot slot geeft deze bas je de keuze tussen een reguliere jack output of een gebalanceerde XLR.

De bas was in de loop der tijd wat zwaarder gaan spelen, sommige potmeters kraakten een beetje en de open G-snaar had een lichte buzz. Bij een nadere inspectie bleken ook de uiteinden van de frets wat scherpe randjes te hebben. Kortom groot onderhoud bestaande uit:

  • schoonmaken van de bas en de toets
  • polijsten van de frets
  • bijwerken van de uiteindes van de frets
  • electronica nalopen en kraakvrij maken
  • oliën van de toets
  • nieuwe snaren (Elixer) plaatsen
  • topkam bijwerken om ratel op te lossen
  • afstellen en intoneren

De bas speelt nu weer superlicht en klinkt zoals een bas naar mijn bescheiden mening hoort te klinken: strak laag en een mooi gedefinieerd midden en hoog.

Ibanez RG550 Treble Bleed Mod

Afgelopen maandag had ik de eer en het genoegen te mogen werken aan de paarse Ibanez RG550 van mijn oude gitaarleraar Patrick Sedoc. Patrick kocht deze Ibanez RG als ‘shred’ gitaar. De gitaar was zwart maar is, zoals veel van Patrick’s gitaren, opnieuw gespoten in een donkere paarse kleur.

Het resultaat mag er zeker zijn.

Electronica en set-up

Patrick bracht zijn Ibanez RG550 met alleen de hals op de body geschroefd. Alle andere parts werden keurig verpakt meegeleverd. Hij twijfelde tussen de originele zwarte slagplaat of de custom paarse die hij speciaal voor deze gitaar had aangeschaft. Het werd uiteindelijk de zwarte.

Qua elementen is alleen het brugelement vervangen door een DiMarzio humbucker. De nek pick-up en de single coil tussen de humbuckers zijn de originele Ibanez (volgens mij ook DiMarzio) elementen.

Voor de schakeling van de elementen is gekozen bij het origineel te blijven: een strat-achtige 5 standen schakeling met de mogelijkheid de humbuckers via de push-pull toonpot te splitten in single coils.

  • Positie 1: Humbucker bridge
  • Positie 2: Humbucker bridge + single coil
  • Positie 3: Single coil
  • Positie 4: Single coil + Humbucker neck
  • Positie 5: Humbucker neck

Treble Bleed Mod

Omdat deze gitaar vooral gebruikt zal worden voor het stevigere werk heb een treble bleed mod in deze RG550 gebouwd. Een treble bleed mod bestaat uit het toevoegen van een condensator en weerstand aan de volume potmeter die ervoor zorgen dat bij het terugdraaien van het volume op de gitaar het hoog (treble) niet verloren gaat zoals dat zonder deze aanpassing doorgaans wel het geval is. Simpele ingreep met te gek resultaat.

treble bleed mod

Na het nodige soldeerwerk de gitaar verder in elkaar gezet, afgesteld en geïntoneerd. Patrick is kritisch als het om zijn gitaren gaat maar hij was erg tevreden en ik daarmee ook.

Ook een treble bleed mod in je gitaar? Laat iets van je horen.

Older Posts