De geur van hout, zaagsel op de vloer, vers gezaagde gitaarbodies, gitaren die worden gerepareerd en bekende en minder bekende gitaristen over de vloer die vol liefde praten over hun instrument en soms hilarische muzikantenverhalen delen.

Je ziet het voor je, toch?

Dat gevoel en die sfeer hangt er in Amsterdamse werkplaats van meestergitaarbouwer Daniel Marcovich.

Ik kwam er af en toe voor reparaties of kleine aanpassingen aan mijn gitaren en was vanaf het eerste begin dol op die sfeer en omgeving. Met op de terugweg in de auto altijd dezelfde gedachten die door mijn hoofd spookten: ‘wat zou het fantastisch zijn om in zo’n omgeving te werken en dan ook nog op een ambachtelijke manier instrumenten te kunnen maken en repareren waardoor de eigenaren van die instrumenten geïnspireerd raken om muziek te maken’.

En dat is precies wat ik het komende jaar ga doen. Althans, hoop te gaan leren.

GITAARBOUWER IN OPLEIDING

Sinds dit weekend mag ik elke zaterdag rondlopen in die naar prachtig hout ruikende, ietwat stoffige werkplaats om aldaar een privé opleiding tot gitaarbouwer en gitaarreparateur te volgen.

Deze opleiding wordt gegeven volgens het Meester – Gezel principe waarbij ik leer door te doen en Marcovich al zijn kennis en vaardigheden op mij probeert over te brengen.

In de eerste 6 maanden van deze opleiding leer ik een electrische gitaar ontwerpen en bouwen. Deze periode hoop ik af te sluiten met een door mij volledig met de hand gebouwde  gitaar. Waarschijnlijk wordt het een variatie op een Telecaster.

Na deze periode leer ik de meest voorkomende reparaties en aanpassingen aan gitaren te analyseren en tot in de finesses te beheersen. Denk hierbij aan reparaties aan gitaren waarbij de kop van de hals ik afgebroken, gitaren waarvan de frets zijn versleten en moeten worden vervangen tot niet functionerende electronica en het vervangen van pick-ups.

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

De opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid waarbij Marcovich een voor dat doel beschikbare gitaar vakkundig zal beschadigen met aan mij de opdracht deze beschadigingen tot in de perfectie te herstellen.

Afgelopen zaterdag was ik er voor het eerst en ik vond het fantastisch! We hebben de geschiedenis en het onstaan van het instrument zoals we het nu kennen besproken en aansluitend hebben we het instrument op een bijna wetenschappelijke manier geanalyseerd. De gitaar als machine als het ware waarbij we elk onderdeel en haar functie in de ‘machine’ uitgebreid onder de loep hebben genomen.

Met een hoofd dat overliep van alle informatie maar met heel veel nieuwe energie heb ik de rest van het weekend waarschijnlijk met een grote grijns op mijn gezicht rondgelopen.

Aanstaande zaterdag gaan we het uitgebreid over verschillende soorten toonhout hebben. Ik kan nu al niet wachten!