Nu ik besloten heb om op deze site ook gewoon te bloggen over mijn ervaringen in gitaarbouw en gitaarreparatie voeg ik meteen de daad bij het woord.

Tijdens mijn opleiding gitaarbouw en gitaarreparatie bij Danny Marcovich werk ik op zaterdag aan het ontwerp en de bouw van een unieke (one of a kind) elektrische gitaar. Daarnaast leer ik op woensdagavond de fijne kneepjes van repareren van gitaren. Omdat ik in de tussentijd niet stil wil zitten en thuis ook aan de slag wil heb ik inmiddels bij Stewart MacDonald  in de US en bij Crimson Guitars in de UK gereedschap speciaal voor gitaarbouw besteld (binnenkort meer in een aparte blogpost) en daar wil ik uiteraard iets mee doen.

ZELF EEN TELECASTER BOUWEN

Naast de gitaar die ik bij Danny ontwerp en bouw heb ik besloten zelf een Telecaster te gaan bouwen uit onderdelen die ik bij voorkeur online bij elkaar zoek.

Voor de niet gitaristen: de Telecaster is een van de eerste elektrische gitaren die in 1949 door Leo Fender is ontworpen (wiki). Bekende muzikanten die al jaren een Telecaster gebruiken zijn o.a. Bruce Springsteen, Andy Summers (The Police) en Mike Stern. Daarnaast wordt de Telecaster door bijna iedere countrygitarist gebruikt omdat dit de enige gitaar is  met die lekkere ’twang’. Zoek op YouTube even op Brent Mason en je hoort wat ik bedoel.

Een Telecaster is een relatief simpele gitaar, onderdelen zijn in overvloed beschikbaar en dit maakt het een perfecte gitaar om te bouwen. Bouwen is in dit geval een ruime definitie: omdat ik kies voor onderdelen hoeft er weinig tot niet getekend en gezaagd te worden en kun je eigenlijk beter spreken over assembleren. Dit betekent overigens niet dat de kwaliteit van de gitaar er onder zal leiden. Als je kiest voor kwalitatief hoogstaande onderdelen en je weet ook nog eens wat je doet dan hoeft het eindresultaat zeker niet onder te doen voor een fabrieks Fender die je bij je plaatselijke gitaarboer van de muur haalt.

TELECASTER ONDERDELEN: DE BOODSCHAPPENLIJST

Hoewel een Telecaster een redelijk simpele gitaar is vormen alle onderdelen samen toch een aanzienlijke boodschappenlijst. De onderdelen met een √ erachter heb ik inmiddels in mijn bezit of zijn onderweg.

Komt ‘ie:

Niets vergeten? Volgens mij is dit het wel. Nu het lijstje compleet is kan de jacht op onderdelen beginnen. Je kunt natuurlijk gewoon naar een (online) winkel gaan en alles in een keer bestellen maar dat is natuurlijk veel minder leuk dan online speuren naar Telecaster onderdelen. En dat is dan ook precies wat ik ga doen.

KEUZES, KEUZES

Met het afwerken van het boodschappenlijstje van je zelfbouw telecaster word je automatisch voor een heleboel keuzes gesteld. Welke houtsoort kies ik voor de body? En wil ik een maple neck of een maple neck met ebony toets? En welke elementen kies ik? Gewoon standaard telecaster pick-ups of misschien toch replacements van Seymour Duncan of Lindy Fralin?

TELECASTER BODY

Soms word je door je aankopen in een bepaalde richting gedwongen en soms ontstaan er juist weer nieuwe keuzes. Ik heb inmiddels een body en neck gekocht en een aantal andere belangrijks parts zijn onderweg. De body is een All Parts body gemaakt van ash (essen). Het stickertje dat nog op de body zat geeft aan dat het een body is die voor een Fender 60th anniversary Telecaster bedoeld was. De body is compleet voorbewerkt: het is een string through body (betere sustain)  een biedt plaats aan 3 elementen (raar!). Een single coil bij de brug, een humbucker of singlecoil in de neckpositie en er is een ruimte voor een singlecoil  middenelement gefreesd.

FENDER 60TH ANNIVERSARY TELECASTER

De 60th anniversary Telecaster van Fender zelf is uitgerust met de standaard 2 single-coil configuratie. Misschien blijf ik daar ook wel bij. Of misschien toch die humbucker in de neckpositie? Daar moet ik dan wel rekening mee houden met de aanschaf van een slagplaat.

TELECASTER BRUG

Een ander probleem vormt de brug. De meeste Telecaster bruggen worden met 4 schroeven op de body bevestigd maar in mijn body zijn 3 schroefgaten voorgeboord. Beetje onzin en vooral heel rommelig om die gaten dicht te maken en 4 nieuwe te boren. Beter is het om een passende brug met 3 gaten te vinden en dan bij voorkeur eentje zonder de bekende Fender ashtray. Die ziet wat mij betreft bij het spelen alleen maar in de weg maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Gelukkig zijn met een beetje Googelen de specificaties van de 60th anniversary Tele te achterhalen en al snel is het Fender partsnumber van de brug ook  bekend. Bij Nederlandse winkelen lopen de kosten voor een dergelijke brug uiteen van 75 naar ruim 100 euro. Op Ebay vond ik een nieuw exemplaar voor nog geen 40 dollar. De aanbieder bleek een soort van groothandel in Fender onderdelen te zijn dus ook meteen een neckplate, stemmechanieken en control plate gekocht. Die kan ik dus afstrepen van mijn lijstje.

TELECASTER NECK

Toen ik de body kocht heb ik ook meteen een goed passende telecaster neck gekocht. Omdat ik een maple toets wilde was de keuze beperkt en waren de halzen als gespoten in een transparante nitrocellulose lak. Bij het uitkiezen van de body heb ik goed gelet op de klank van het hout, de nerf in het hout en de kwaliteit van de neckpocket. De hals die ik heb uitgezocht past goed in de pocket en beide parts zijn van All Parts die ook voor Fender produceren. Top kwaliteit dus.

Terwijl ik wacht op de Telecaster parts uit de US kan ik alvast nadenken over de ‘finish’ van de body en ondertussen verder zoeken naar de nog ontbrekende onderdelen.

Wordt vervolgd.