Om je gitaar in goede conditie te houden zodat je zonder problemen kunt blijven spelen is periodiek gitaaronderhoud gewoon nodig. Hoewel veel muzikanten zich niet comfortabel voelen om zelf iets aan hun gitaar of bas te doen zijn er toch een aantal zaken die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren.

Gitaaronderhoud: dit kun je zelf

  • Haal een doek over je snaren nadat je stopt met spelen. Dit zorgt ervoor dat je snaren schoon blijven, minder snel corroderen en dus langer meegaan.
  • Wissel regelmatig je snaren, tenminste 4 keer per jaar en als je veel speelt vaker. Snaren worden vies en corroderen waardoor ze minder goed klinken, slecht te stemmen zijn en uiteindelijk breken.
  • Maak je gitaar af en toe schoon. Een goed moment om dat te doen is wanneer je toch je snaren verwisselt. Naast de body en de hals kan je dan meteen de hardware van je gitaar onder handen nemen en de toets van je gitaar schoonmaken. De toets maak je schoon met een droge doek of als er heel veel vuil op de toets zit met een licht vochtige doek. Rosewood (Pallissander) fretboards behandel je daarna met lemon oil. Als er jaren van zweet, rook, bier en andere viezigheid op de toets van je gitaar zit die je er met poetsen niet afkrijgt is het handig om een afspraak te maken om je gitaar af te laten stellen.
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid van de ruimte waarin je gitaar staat niet al te hoog is. Zet je gitaar ook nooit voor een lange periode in de volle zon. Hout kan reageren op heftige wisselingen van temperatuur en luchtvochtigheid met vervelende problemen als gevolg: freteindes die uitsteken, een gelijmde brug die loslaat of spontane barsten in het hout.

Zelfs als je middels bovenstaande tips je gitaar goed onderhoudt kunnen er in de loop van de tijd problemen ontstaan die niet zo makkelijk zelf op te lossen zijn. Denk hierbij fretbuzz op sommige posities, versleten frets en krakende potmeters. In dat geval is het verstandig een afspraak te maken voor gitaaronderhoud.