G.A.S. (Gear/Guitar Acquisition Syndromen). We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van. Maar soms kom je met een gitaar upgrade dichter bij die ultieme toon dan wanneer je ‘em inruilt voor een ander exemplaar. Wat er dan zoal te upgraden valt? Bijvoorbeeld de topkam, stemmechanieken, elementen, elektronica en brug.

GITAAR UPGRADES: TOPKAM

Veel gitaren komen af fabriek met een topkam gemaakt van plastic. Een dergelijke topkam klinkt nogal ehh.. plastic. Vroeger werd er ivoor gebruikt voor het maken van een topkam maar dat is inmiddels om begrijpelijke redenen not done. Een goed alternatief is been of, als je een heavy tremelo user bent, een topkam van grafiet. Het zal je verbazen wat een upgrade van je topkam doet met je sound.

GITAAR UPGRADE: STEMMECHANIEKEN

Tuners van lage kwaliteit zorgen onherroepelijk voor stemmingsproblemen: je gitaar is lastig te stemmen en blijft ook slecht op stemming. In het ergste geval maken ze ook nog ratelende geluiden als je speelt. Vervangen door een set Gotoh, Schaller of Sperzel is zeer de moeite waard.

GITAAR UPGRADE: ELEMENTEN

De keuze van elementen voor jouw gitaar is een kwestie van smaak. Welke muziekstijl(en) speel, je welke gitaar heb je en wat voor een sound heb je in je hoofd? Gelukkig kan je via internet de meest gangbare elementen horen in verschillende gitaren en op die manier een indruk krijgen van wat bij je past. Heb je elementen gevonden die bij je passen dan is dat een upgrade van je gitaar die zeker de moeite waard is.

GITAAR UPGRADE: ELEKTRONICA

Slechte potmeters zijn desastreus voor de sound van je gitaar. En laat dat nu net een onderdeel zijn waar fabrikanten op bezuinigen. Regelmatig zie ik potmeters die nauwelijks werken. Of die 500K potmeter in je gitaar blijkt bij meting nauwelijks meer dan 250K te zijn. Nu hoef je niet meteen je pots te laten vervangen door high-end Allesandro potentiometers van 50 euro per stuk (!) maar een fatsoenlijke potmeter van CTS kan al een enorme verbetering zijn.

GITAAR UPGRADE:  BRUG

Een betere kwaliteit brug kan, je raadt het al, een enorme verbetering van je sound tot gevolg hebben. Beter materiaal en een betere constructie zorgen voor een stabielere brug die beter te intoneren is en daarbij bijdraagt aan een beter klinkende gitaar.

COSMETISCHE UPGRADES

De upgrades die ik hierboven beschreef zijn upgrades om de sound van je gitaar te verbeteren. Maar het oog wil misschien ook wat. Cosmetische upgrades zijn alle aanpassingen aan je gitaar die het uiterlijk van je gitaar verfraaien. Denk hierbij aan het vervangen van knoppen, slagplaten, pick-up ringen en stemmechanieken die in alle mogelijke kleuren en materialen (metaal, hout) beschikbaar zijn. Uiteraard kunnen en zullen smaken ook hier verschillen. Heb je een specifieke vraag over een upgrade aan jouw gitaar of wil je advies over bijvoorbeeld elementen? Bel of mail.