De topkam vervangen van een gitaar of bas is een veel voorkomende reparatie of modificatie. De topkam is één van de belangrijkste onderdelen van je gitaar: samen met de zadels van je gitaar zijn dit de twee plekken op je instrument waarmee de snaren contact maken en die de energie van die snaren kunnen overbrengen naar de rest van je gitaar.

Het laten vervangen van je topkam kan verschillende redenen hebben:

  • De bestaande topkam is te diep ingevijld waardoor de open snaren een “buzz” kunnen hebben met een hinderlijk bijgeluid dat doet denken aan de klank van een citar.
  • De gitaar blijft slecht op stemming of is lastig te stemmen.
  • De nutslots zijn te wijd voor de snaren die gebruikt worden.
  • De gitaar heeft een topkam van messing / been / tusq / plastic maar de eigenaar van de gitaar wil een topkam van een ander materiaal.
  • De snaren maken een ‘ping’-achtig geluid tijdens het stemmen of bij gebruik van de tremolo.

In de meeste gevallen valt de keuze dan op een topkam van been of  een exemplaar van tusq (graphtech). Een topkam van plastic raad ik af en een messing topkam wordt eigenlijk nooit meer gevraagd.

TOPKAM VERVANGEN: BEEN OF TUSQ?

De keuze voor been of tusq hangt af van diverse factoren: speelstijl (veel tremelo of helemaal niet), soort gitaar, sound (smaak) en prijs.

Gaat het om een gitaar met een tremelo en die intensief wordt gebruikt? Dan is een topkam van tusq de zeker het overwegen waard. Tusq is een “zelf smerend” materiaal waardoor de snaren beter door de nutslots glijden en minder snel blijven ‘hangen’. Iets wat je bij een topkam van been nog wel eens ziet.

Heb je een vintage gitaar dan kan het uiterlijk van de nieuwe topkam ook een factor zijn. Hoewel er voor de meeste gitaren een topkam van GraphTech beschikbaar is ziet zo’n spierwit exemplaar er op een oude gitaar niet echt goed uit. In dat geval zou ik een exemplaar van niet gebleekt been adviseren.

Een topkam van been maak ik volledig met de hand op maat. Ik gebruik daarvoor een zogenaamde ‘nutblank’. Deze stukjes been zijn beschikbaar in een gebleekte (witte) en niet-gebleekte (vintage) variant.

De topkam wordt passend gemaakt voor jouw gitaar, de nutslots voor de snaren worden uitgelijnd en op de juiste diepte ingevijld. Nadat de ‘nutspacing’ perfect is, polijst ik de nieuwe topkam en bevestig ik hem met een druppel superlijm op je gitaar.