Frets vlakken is het op gelijke hoogte brengen van de frets van een gitaar. Het vlakken van de frets kan een oplossing zijn voor fretbuzz veroorzaakt door versleten frets of één of meerdere hoge frets.

VERSLETEN FRETS

Wanneer je veel op je gitaar speelt zullen de frets slijten. Deze slijtageplekken herken je aan putjes in de frets op de plekken waar de snaren de frets raken. Bij de meeste gitaren waarvan ik de frets vlak is de slijtage vooral zichtbaar in de eerste 5 tot 7 posities.

Bij lichte slijtage is er nog niet zoveel aan de hand. Als de frets echt serieuze slijtageplekken vertonen kan het voorkomen dat de gitaar niet goed meer intoneert en dus vals gaat klinken. Ook zul je merken dat het steeds moeilijker wordt snaren op te drukken.

HOGE FRETS

Een ander veel voorkomend probleem zijn één of meerdere hoge frets die zorgen voor fretbuzz en in het ergste geval een citar-achtig geluid.

Fretbuzz ontstaat doordat een trillende snaar aanloopt tegen de volgende (te hoge) fret en daardoor gaat ratelen. Een hoge fret is  vaak het gevolg van fretwerk van discutabele kwaliteit. Ik zie dit regelmatig bij nieuwe fabrieksgitaren. En ja, ook bij gitaren van de ‘grote’ merken.

Een hoge fret is makkelijk op te sporen met een zogenaamde “fretrocker“. Vaak zijn het slechts enkele plekken op de hals die fretbuzz veroorzaken. Het vlakken van alle frets is dan meestal niet nodig.

FRETS VLAKKEN

Het vlakken van frets gebeurt in een aantal stappen:

Eerst zorg ik ervoor dat de hals van je gitaar zo recht mogelijk wordt afgesteld. Dus zonder relief. Dit gebeurt door middel van de trussrod die zich in de hals van je gitaar bevindt.

Vervolgens worden de frets gevlakt waarbij alle frets dezelfde hoogte krijgen. Dit vlakken kan op verschillende manieren: via een fretlevelvijl of bijvoorbeeld met behulp van een “levelbeam” met schuurpapier.

Nadat alle frets zijn gevlakt zijn ze ook echt vlak en daarmee onbespeelbaar. De zogenaamde “crown” (de ronde top van de fret) is door het vlakken verdwenen en moet voor elke fret opnieuw worden aangebracht. Dit gebeurt met zogenaamde “fret crowing files”.

Dat frets vlakken en crownen laat uiteraard sporen achter op de frets in de vorm van kleine krasjes die je vaak ook kunt voelen. Omdat dit niet lekker speelt worden alle frets gepolijst zodat ze superglad aanvoelen, comfortabel spelen en glimmen als een spiegel.

Nadat het frets vlakken is afgerond wordt de gitaar perfect afgesteld.

ERLEWINE NECK JIG

Om altijd perfect fretwerk van constante zeer hoge kwaliteit te kunnen leveren maak ik van de Erlewine Neck Jig. Met deze jig wordt de snaarspanning van je gitaar gesimuleerd waardoor zeer nauwkeurig fretwerk en een perfecte afstelling van je gitaar mogelijk wordt.

FRETS VLAKKEN OF HERFRETTEN

Als de frets niet totaal versleten zijn kunnen de frets gevlakt worden en is het herfretten van je gitaar nog nodig. Speel je veel en is zijn de frets van je gitaar al eerder gevlakt dan kan het tijd worden om de gitaar opnieuw te laten fretten. Wil je weten of jouw gitaar gevlakt moet worden of dat een herfret op zijn plaats is? Neem even contact met mij op om een afspraak te maken.