Afgelopen maandag had ik de eer en het genoegen te mogen werken aan de paarse Ibanez RG550 van mijn oude gitaarleraar Patrick Sedoc. Patrick kocht deze Ibanez RG als ‘shred’ gitaar. De gitaar was zwart maar is, zoals veel van Patrick’s gitaren, opnieuw gespoten in een donkere paarse kleur.

Het resultaat mag er zeker zijn.

ELECTRONICA EN SET-UP

Patrick bracht zijn Ibanez RG550 met alleen de hals op de body geschroefd. Alle andere parts werden keurig verpakt meegeleverd. Hij twijfelde tussen de originele zwarte slagplaat of de custom paarse die hij speciaal voor deze gitaar had aangeschaft. Het werd uiteindelijk de zwarte.

Qua elementen is alleen het brugelement vervangen door een DiMarzio humbucker. De nek pick-up en de single coil tussen de humbuckers zijn de originele Ibanez (volgens mij ook DiMarzio) elementen.

Voor de schakeling van de elementen is gekozen bij het origineel te blijven: een strat-achtige 5 standen schakeling met de mogelijkheid de humbuckers via de push-pull toonpot te splitten in single coils.

  • Positie 1: Humbucker bridge
  • Positie 2: Humbucker bridge + single coil
  • Positie 3: Single coil
  • Positie 4: Single coil + Humbucker neck
  • Positie 5: Humbucker neck

TREBLE BLEED MOD

Omdat deze gitaar vooral gebruikt zal worden voor het stevigere werk heb een treble bleed mod in deze RG550 gebouwd. Een treble bleed mod bestaat uit het toevoegen van een condensator en weerstand aan de volume potmeter die ervoor zorgen dat bij het terugdraaien van het volume op de gitaar het hoog (treble) niet verloren gaat zoals dat zonder deze aanpassing doorgaans wel het geval is. Simpele ingreep met te gek resultaat.

Na het nodige soldeerwerk de gitaar verder in elkaar gezet, afgesteld en geïntoneerd. Patrick is kritisch als het om zijn gitaren gaat maar hij was erg tevreden en ik daarmee ook.

Ook een treble bleed mod in je gitaar? Laat iets van je horen.